Ευρωπαϊκή Ένωση: Επικείμενη ψηφοφορία κατά των προσωπικών πορτοφολιών

Μετά το bitcoin mining, τα non-custodial wallets βάζει στο στόχαστρο της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτά είναι τα software ή hardware πορτοφόλια που έχουμε ο καθένας προσωπικά, σε αντίθεση με τα custodial wallets, που είναι τα πορτοφόλια που προσφέρουν κεντρικοποιημένες υπηρεσίες, όπως τα ανταλλακτήρια.

Τα custodial wallets είναι εκ των πραγμάτων συσχετισμένα με ένα φυσικό (ή νομικό πρόσωπο), αφού οι κεντρικοποιημένες υπηρεσίες εφαρμόζουν KYC (Know Your Customer) κανονισμούς.

Αντίθετα, ένα wallet που έχει φτιάξει ή αγοράσει (στην περίπτωση των hardware wallets) κάποιος, δε σχετίζεται άμεσα με κάποιο πρόσωπο.

Ένα κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τίθεται σε ψηφοφορία την Πέμπτη, 31/03/2022, προβλέπει πως κεντρικοποιημένες υπηρεσίες δε θα πρέπει να επιτρέπουν crypto καταθέσεις/αναλήψεις από/σε εξωτερικές διευθύνσεις, αν δεν έχουν εφαρμόσει KYC και γι’ αυτές τις εξωτερικές διευθύνσεις.

Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο πρακτικά να υλοποιηθεί, οπότε αν γίνονταν ποτέ νομοθεσία, θα σήμαινε πως τα ανταλλακτήρια θα σταματούσαν να επιτρέπουν συναλλαγές με προσωπικά πορτοφόλια.

Δεν έχω ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της γραφειοκρατίας της ΕΕ να καταλάβει τα σχετικά με τη σύγχρονη τεχνολογία, οπότε θα περίμενα, οι αντιδράσεις που έχουν ήδη ξεσπάσει, να οδηγήσουν στην καταψήφιση του συγκεκριμένου σημείου. Θα έχουμε το νου μας όμως και σ’ αυτό.

Γενικά, δεν είναι αδιανόητο να σκεφτούμε αντίστοιχους κανόνες, ειδικά γύρω από τη χρήση των DeFi εφαρμογών. Αλλά θα περίμενα μια τέτοια πρωτοβουλία να έρθει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σε ένα τέτοιο (μακρινό για την ώρα σενάριο), θα μπορούσαν τα Bitcoins (όπως και τα άλλα cryptos) να χωριστούν σε 2 κατηγορίες, αυτά που παιρνάνε από KYC και είναι ανταλλάξιμα με Fiat νομίσματα κι αυτά που δεν έχουν περάσει KYC και άρα δε γίνονται αποδεκτά από κεντρικοποιημένες υπηρεσίες. Τα δεύτερα, θα χρησιμοποιούνταν σε ομότιμες (peer-to-peer) συναλλαγές, σε κάτι που θα έμοιαζε με μια παράλληλη οικονομία.

4 Comments

  • Yiannis
    says:
    Posted 29 Μαρτίου, 2022 7:53 μμ 0Likes

    Είναι πιθανό να έχουν διαφορετική ισοτιμία μεταξύ τους τα νομίσματα αυτών των δύο κατηγοριών;

    • cryptovios
      says:
      Posted 31 Μαρτίου, 2022 1:18 μμ 0Likes

      Δε θα το απέκλεια, καθώς παρότι τεχνικά θα πρόκειται για το ίδιο νόμισμα, θα έχουν διαφορετικές ιδιότητες, το ένα ανταλλάξιμο με fiat, το άλλο “privacy” preserving.

  • Krasovios
    says:
    Posted 31 Μαρτίου, 2022 12:59 μμ 0Likes

    Κάπου εκεί δείχνει να οδεύουμε. Κάποια σατόσια θα φαίνονται μέσα από KYC πορτοφόλια και ανταλλακτήρια σε συνδυασμό με FIAT και τα περισσότερα υπόλοιπα θα κυκλοφορούν P2P, με τα δεύτερα πιθανόν να κερδίζουν την παρτίδα.
    Κάντε τα κουμάντα σας από τώρα γιατί κάποια νομοσχέδια θα μας εκπλήξουν δυσάρεστα.

    Στην υγειά σας!

  • Mark
    says:
    Posted 7 Σεπτεμβρίου, 2022 1:56 πμ 0Likes

    Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.

Leave a comment

You have not selected any currencies to display
cropped-cropped-favicon_512x512

Cryptovios Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters

coming soon...